Lønner det seg å lease bil?
"Tidsperspektivet og økonomien henger sammen", sier vår privatøkonom Endre Jo Reite. Han valgte å kjøpe bil i stedet for å lease. Men skulle han ha hatt bilen i bare tre år, ville kanskje valget blitt et annet.
Lease eller kjøpe bil?
Det har blitt stadig vanligere med leasing av bil i stedet for å kjøpe. I følge Statistisk sentralbyrå eies faktisk så mye som fire av ti nye personbiler av leasing- og utleieselskaper.
Endre Jo mener det beste økonomiske valget ved kjøp i utgangspunktet er rimelige elbiler. Det finnes mange gode mellomstore biler som fint håndterer kjøring opp til 20-25 mil selv i kaldt vintervær. Utviklingen går lynraskt, og rekkevidden øker i samme tempo.
- Noen av særfordelene er kanskje i ferd med å forsvinne, men elbilene er såpass rimelige i drift og dekker også det meste av bilbehovet for mange familier i og rundt byen, sier han.
- Skal du derimot ut på litt lengre turer finnes det gode alternativer. Jeg valgte å kjøpe en ladbar hybrid. Denne vil i daglig bruk stort sett kun bruke strøm, mens den vil bruke motoren på langturer.
Hvorfor lease en bil?
Leasing kan være gunstig på kort sikt. Skulle Endre Jo hatt bilen i en kortere periode ville leasing kanskje ha vært et bedre alternativ.
– Dersom jeg skulle ha byttet bil etter tre år ville jeg kunne spart ca 1.000 kroner i måneden på å lease. Selv om vi legger inn eventuelle småbulker og overkjørte kilometer ved levering, ville leasing vært gunstigere på kort sikt, sier han.
- I tillegg vil leasing gi meg en forsikring mot verdifall dersom jeg tenker på kort sikt, og så er det jo også det momentet at jeg slipper å tenke på ansvaret for å selge bilen.
Fordeler med å lease bil
- Du får en ny og sikker bil.
- Forutsigbarhet med tanke på månedlige kostnader.
- Du slipper å ta opp lån for å kjøpe bil.
- Du slipper å binde opp kapital.
- Du slipper ansvaret for å selge bilen, og for verdifallet.
Ulempene ved å lease bil
Det er flere mulige fallgruver ved leasing som man bør tenke over før man tar valget på om man bør lease eller kjøpe bil.
- Mye av kostnadene betales i forskuddsleien, og hvis bilen totalskades eller stjeles så kan du i mange avtaler miste hele forskuddsleien. Erstatninger går til leasingselskapet og ikke til deg, selv om du betaler forsikringen.
- Kjører du lengre enn avtalt antall kilometer kan disse bli dyre. På samme måte vil du kunne bli krevd for ekstra kostnader for alt fra småbulker til manglende service eller unormal slitasje når du leverer bilen.
- Må du bryte avtalen taper du både forskuddsleie og kan måtte betale straffeleie på flere månedsleier.
- Du ser ikke på totalprisen på leasingavtalen og blendes av lav månedsleie.
Bilabonnement og bildeling
Bilabonnement og bildeling er to populære konsepter innenfor bilbransjen som har vokst i popularitet de siste årene. Begge disse alternativene gir deg muligheten til å bruke biler uten å eie dem direkte.
Et bilabonnement er en tjeneste der du betaler en fast månedlig sum for å få tilgang til en bil. Dette abonnementet inkluderer vanligvis alle utgifter som forsikring, vedlikehold og service, og noen ganger til og med drivstoff.
Bildeling er en annen populær løsning som gjør det mulig for flere mennesker å bruke den samme bilen. Dette konseptet fungerer vanligvis ved at en person eller et selskap eier en bil og gjør den tilgjengelig for utleie til andre.
Du kan lese mer om bilabonnement og bildeling på Forbrukerrådets sider.
Kjøpe bil med pant i bolig
Til slutt nevner Endre Jo at det ikke nødvendigvis er gunstig å ta opp lån med pant i bolig når du skal kjøpe bil.
- Selv om renten i utgangspunktet er lavere er det da viktig å ta det opp som et eget lån og ikke ha så lang nedbetalingstid som på et vanlig huslån. Hvis ikke ender du opp med å ha igjen gjeld på forrige bil når du skal kjøpe en helt ny bil, og en bil bør man strengt tatt ikke betale ned på i 25 år, slik det er vanlig å gjøre med huslånet, avslutter han. Les mer om hvordan du kan finansiere bilkjøpet her.
Endre Jo Reite
Endre Jo Reite er privatøkonom og direktør for personmarked i BN Bank. Han er utdannet sivilingeniør fra NTNU, samt innehar doktorgrad innen økonomi og ledelse fra NTNU.