Tre måter å bygge på huset
Det finnes mange gode grunner til å bygge på huset - kanskje dere vil ha mer plass, kanskje familien har vokst eller kanskje ønsker dere å nyte en flott utsikt ved å bygge litt i høyden?
Uansett vil resultatet vinne dere flere kvadratmeter som dere kan nyte i mange år, samt en fin verdiøkning på boligen.
Når du skal bygge på huset, er det i hovedsak tre måter dette kan gjøres på:
- Du kan utvide grunnflaten til bygget, ved å bygge et tilbygg.
- Du kan utvide i høyden ved å bygge et påbygg.
- Du kan utvide ved å grave deg ned og bygge et underbygg.
Tilbygg
Når man utvider i bredden, kalles dette et tilbygg. Da forstørrer man byggets grunnflate ved for eksempel å legge til et nytt soverom, utvide stuen eller ved å bygge en garasje inntil huset. Av de tre måtene å bygge på huset er tilbygg uten tvil den enkleste.
Arbeidet medfører vanligvis ikke inngrep i den bærende konstruksjonen, søknadsplikten er langt snillere og det vil være rimeligere å bygge et tilbygg enn et påbygg eller underbygg.
Er tilbygget på 15 kvadratmeter eller mindre, er sjansene gode for at du ikke må søke. Dette forutsetter at visse andre krav, for eksempel angående avstand til nabogrensen og høyde på tilbygget, er oppfylt.
Påbygg
Når man bygger i høyden, ved for eksempel å legge på en etasje eller ved å løfte taket, kalles dette å bygge et påbygg. Et påbygg vil uunngåelig medføre inngrep i byggets bærende konstruksjon, noe som betyr at påbygg alltid vil være søknadspliktig, uten unntak. Det vil også være et kostbart prosjekt.
Dersom man har nådd maksgrensen til utnyttelsesgraden på tomten, vil påbygg eller underbygg potensielt være de eneste måtene å bygge på huset. På den andre siden kan det være føringer i kommunens reguleringsplan som kan forhindre bygging av påbygg, for eksempel dersom kommunen har høydebegrensninger for området.
Om du ønsker bedre utsikt, bedre takhøyde eller å ta loftet i skikkelig bruk ved å løfte taket, er påbygg et flott alternativ.
Underbygg
Underbygg er den mest krevende måten å bygge på huset, og er som sådan også det minst vanlige. Det er lagt enklere å utvide grunnflaten eller å legge på en etasje enn det er å grave seg under bygningen og opprette en ny, underjordisk etasje. Det er altså som regel et byggeprosjekt for de spesielt interesserte.
Et underbygg vil på samme måte som et påbygg alltid være søknadspliktig, uten unntak. Det vil også sannsynligvis kreve entreprenører med høy kompetanse, og er for all del ikke et prosjekt som burde overlates til useriøse fagfolk.
Utfordringer og tips når du skal bygge på huset
Å bygge et tilbygg, påbygg eller underbygg er ikke de minste eller enkleste prosjektene å begi seg ut på. På den andre siden er det få ting som kan ha like stor innvirkning på boligen og hverdagen som mer plass. Denne plassen kan du innrede som du ønsker, om det så blir et hjemmekontor, et barnerom, et treningsrom eller et stort og luksuriøst bad.
Hvordan du velger å innrede det vil unektelig ha sitt å si for totalprisen. Generelt sett er bad, vaskerom og kjøkken de dyreste rommene å bygge, på grunn av behovet for tekniske arbeider.
Når du starter et stort byggeprosjekt, som å bygge på huset, er det viktig at du sørger for at arbeidet gjøres skikkelig. Ta deg god tid til å planlegge og få tilbud fra flere entreprenører. Husk å påse at de har relevante godkjenninger.